Mooie gerechten voor iedereen

Choco-peer cheesecake

Choco-peer cheesecake

Cheesecake; toch wel mijn favoriet onder de baksels. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een lekker stuk cheesecake toch wel op ieder willekeurig moment van de dag naar binnen kan werken; want ach… de liefde van een man gaat natuurlijk door de maag. In dat geval zit ik bomvol met liefde.

Nu is deze cheesecake wel een pareltje hoor; ik heb veel geëxperimenteerd in de keuken maar van al mijn bak prestaties tot nu toe, denk ik dat ik hier het trotst op ben. Het ging alleen verdomme niet van een leien dakje.

Het begon allemaal op mijn 16e verjaardag. Bij ons; boven de rivieren is de Multivlaai (of althans was het toen) best wel een ding. Ieder jaar op mijn verjaardag mocht ik altijd samen met mijn moeder een aantal taarten uitkiezen die dan in de avond op mijn verjaardag geserveerd zouden worden. De keuze voor mij was eigenlijk altijd vrij simpel; de peren-chocolade vlaai. De rest van de vlaaien konden de tyfus krijgen. Deze nam ik ieder jaar en was ook absoluut niet van plan iets anders te kiezen. Niets kon tenslotte tippen aan deze goddelijke choco-bende.
Maar helaas… de Multivlaai dacht even dat het fissa was en had deze uit het assortiment gehaald.

KUT!!! ik snapte gewoon niet waaraan ik dit verdiend had. Ik was oprecht de onschuld zelve en mijn karma was behoorlijk on point. Nou ja, je snapt het natuurlijk al; vlaai weg, Kevin sad.
Jaren zijn voorbij gevlogen; nachten droomde ik over deze smaaksensatie; schreeuwend werd ik geregeld badend in ‘t zweet wakker.

Het kwam alleen nooit in mij op om zelf mijn lot te creëren, tot recentelijk er een ommekeer ontstond in mijn grijze massa. En zo geschiedde; een tijd geleden nam ik het heft in eigen handen.

Ze zeggen dat het leven een angstaanjagende achtbaan kan zijn; men zegt dat ups en downs er nou eenmaal bij horen. Fuck dat!; ik ben zelf de piloot van de achtbaan… de conducteur…die knurft die beneden de achtbaan bediend door op die achterlijke rode knop te drukken. IK controleer of de achtbaangordels goed omzitten; IK bepaal hoe de achtbaan ups en downs maakt en IK tover zelf mijn ex Multivlaai liefje om in iets compleet nieuws.

Ik zag het licht; en na jaren van verdriet en sinistere dromen besloot ik om de choco-peer cheesecake tot leven te roepen. En dan niet met duistere rituelen; nee gewoon met heel veel pogingen. Vallen en opstaan; pieken en dalen. De grijze wolk die tot dusver om mij hing verdween en maakte plaats voor een stralende zon in mijn aura. Ik voel mij herboren; ik voel mij goed; ik voel mij onafhankelijk en ik voel dat ik met mijn choco-peer cheesecake nu pas echt midden in het leven sta. Nu jij nog…

 

Dit heb je nodig voor de cheesecake

 • 200 gram pure chocolade
 • 800 gram Philadelphia
 • 5 grote conference peren
 • 400 gram Bastogne koek
 • 120 gram roomboter (ongezouten)
 • 130 gram witte basterdsuiker
 • 1 handje kristalsuiker
 • 4 theelepels kaneel
 • 3 medium eieren

 

Stappenplan

 1. Snij 2 van de peertjes in kleine stukjes en dep deze goed af met keukenpapier. Snij daarna de overgebleven peertjes in lange dunne reepjes en dep deze ook goed af met keukenpapier. Laat de peertjes een nacht uitlekken op keukenpapier in de koelkast; hoe vies dit ook klinkt maar je wilt dat de peertjes zo droog mogelijk zijn als ze in je cheesecake gaan.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Vermaal (in een keukenmachine of ram er hard op) de Bastogne koekjes en meng deze samen met de zachte roomboter. Zorg dat je de roomboter minimaal een uur op kamertemperatuur hebt laten komen.
 4. Pak de bakvorm erbij en bekleed de bodem met bakpapier. Vet daarna de zijkanten en de bodem in met roomboter.
 5. Pleur het Bastogne en roomboter mengsel in de bakvorm en druk deze stevig aan.
 6. Bak de bodem 15 minuutjes af; zet daarna je oven op 140 graden.
 7. In de tussentijd beginnen we aan het cheesecake mengsel. Smelt 150 gram van de chocolade au bain-marie.
 8. Meng de Philadelphia samen met de basterdsuiker en zorg dat dit een mooi egaal papje wordt. Voeg hierna een voor een de eieren toe.
 9. Voeg de kleine stukjes peer toe aan het mengsel, dep deze voordat je ze erbij gooit nogmaals af en voeg daarna 2 theelepels kaneel toe.
 10. Schenk de gesmolten chocolade bij je mengsel en roer dit goed door elkaar.
 11. Pleur je mengsel nu in de bakvorm bovenop je bodem en bak deze 40 minuten af.
 12. In de tussentijd kun je alvast de overgebleven chocolade snijden; doe dit met een groot mes zodat je gemakkelijk kleine stukjes krijgt.
 13. Na 40 minuten haal je de cheesecake uit de oven.
 14. Bedek de bovenkant zorgvuldig met stukjes peer; zorg ervoor dat er niets meer te zien is van de cheesecake. Over de peertjes gooi je een handje kristalsuiker en de 2 eetlepels kaneel.
 15. Daarna stop je de cheesecake nog 30 minuten in de oven. Hierna laat je ‘m even afkoelen en daarna kan die de koelkast in.
 16. Zodra je cheesecake klaar is moet je ‘m minimaal 4 uur in de koelkast staan voordat je ‘m aansnijdt;
Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *