Mooie gerechten voor iedereen

Limburgse Pudding-vlaai

Limburgse Pudding-vlaai

Zo leuk is dat he? Denk je eindelijk een beetje dat Limburgse taaltje onder de knie te hebben; gebruiken ze dus voor ieder woord in ieder fucking dorpje een totaal andere vertaling. Vandaag gaan we dus een zoalige vlaai, vla, vlaaj, vlaam, vlaoj, flaai bakken. Harstikke leuk!

Vlaaien zijn heilig in Limburg, en laten we nou ook even eerlijk zijn…dat is hun goed recht! Vlaai per ongeluk een taart noemen kan hier dus echt niet door de beugel; want een taart is dus absoluut geen vlaai. Mocht je deze fout toch maken dan zal menig Limburger ‘’per ongeluk’’ zijn been uitstrekken als jij toevallig langsloopt of een dosis rattengif door je eten heen pleuren, want ja… zo serieus zijn ze hier over hun vlaaien!

Het verschil zit t ‘m in de bodem en in de vulling. Een vlaai heeft over het algemeen altijd dezelfde afmeting, waar een taart in alle soorten en maten te verkrijgen is. Het deeg is meestal ook een stuk luchtiger dan dat van een taart en voor de vulling (mocht je gaan experimenteren en er fruit in proppen) moet er altijd Limburgse producten gebruikt worden. Het vergelijken van een vlaai met een taart is dus ook een beetje hetzelfde als nasi met bami vergelijken; het is gewoon totaal iets anders maar wel allebei ziek lekker!

De meeste ‘Hollanders’ (want ja, zo word je genoemd als je geen limbo bent) kennen alleen het fantastische fenomeen ‘’de Multivlaai’’. Limburgers vinden de Multivlaai een belediging voor hun cultuur, ik geloof niet dat ze hier een traantje zouden laten mocht Multivlaai de V&D achter na gaan. Maar even zonder dollen, als je geen echte Limburgse vlaai op hebt; heb je eigenlijk gewoon niet geleefd. No offense voor alle gratenkutten en fitboys maar een stuk vlaai is het gewoon waard om dat 500 kcal Atkins dieet te breken. (Natuurlijk ter compensatie wel aan het eind van de dag lekker even met je vinger in je huig roeren he!?)

Ik heb dus echt onwijs mijn best gedaan op mijn vlaai, ik heb ervoor gekozen om een pudding-kruimel vlaai te bakken, en geloof me… dit wil je niet missen. “Is dit nou wel een authentieke Limburgse vlaai aangezien jij geen Limburger bent?’’ Geen idee, ik heb mijn recept van een bakker in de buurt en heb dit zelf een beetje aangepast. Misschien is dit wel een verbastering van de echte vlaai en is dit een beetje vergelijkbaar met hoe wij de Chinese keuken hebben vernederlandst #sambalbij. Ik weet het niet; maar wat ik wel weet is dat hij verdomde lekker is, en dat is toch het enige wat telt?

Veel plezier met bakken!

 

Dit heb je nodig voor de vlaai

 Bodem

 • 220 gram tarwebloem
 • Half pakje verse gist (25 gram)
 • 40 gram roomboter
 • 1 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 ei
 • 25 gram witte basterdsuiker
 • 3 gram zout
 • 100 ml volle melk

Vulling

 • 500 ml melk
 • 130 gram witte bastersuiker
 • 50 gram custardpoeder
 • 1 eidooier
 • 2 zakjes vanillesuiker

Topping

 • 350 gram tarwebloem
 • 200 gram basterdsuiker
 • 150 gram roomboter

Benodigdheden in de keuken

 • Bakvorm quiche/vlaai (deze heeft een onderkant die los in de vorm zit)
 • Deegroller
 • Mixer (met deeghaken)

Stappenplan

 1. We beginnen met de bodem, maak in een pannetje je melk warm (mag absoluut niet koken) en los hierin je gist op.
 2. Zeef de bloem en voeg hier de boter, zonnebloemolie het ei en de suiker aan toe.
 3. Voeg bij het mengsel je gist-melk toe en voeg hier als laatst de zout bij.
 4. Gebruik een mixer om het tot een mooi deeg te maken; helaas krijg je het nooit optimaal met de machine dus moet je wel het laatste stukje met je handen kneden.
 5. Je deeg is goed als het niet te erg plakt, het mag ook weer niet kurkdroog zijn dus probeer een gulden middenweg hierin te vinden.
 6. Doe het deeg in een schaal en leg er een natte handdoek overheen; plaats deze op een vochtige warme plek. (Ik zet ‘m altijd even onder de verwarming in de badkamer neer) Laat je deeg hier ongeveer 60 minuten rijzen.
 7. Nu beginnen we aan de pudding, breng 400 ml melk aan de kook.
 8. In de tussentijd meng je de custardpoeder met het ei en de suiker en roer je dit goed door elkaar.
 9. Doe 100 ml lauwe melk bij dit mengsel en roer dit goed door.
 10. Gooi nu je koude mengsel bij de kokende melk en blijf dit de gehele tijd met een garde roeren.
 11. Als je pudding stevig is gooi je er 2 zakjes vanillesuiker overheen (anders krijg je een velletje over je pudding)
 12. Nu gaan we aan de kruimels beginnen; meng de bloem met de suiker.
 13. Gooi de (koude)boter erbij en draai hier kruimeltjes van. Mocht je mengsel te papperig zijn kan je het eventjes in de vriezer zetten en dan nogmaals verfrommelen.
 14. Nu gaan we weer door met het deeg: Na de 60 minuten kneed je het deeg nog even goed door. Daarna rol je deze tot de gepaste vorm tot die de bodem bekleed en de zijkanten. Prik in de bodem met een vork een aantal gaatjes.
 15. Vul je deegbodem met de pudding en sluit deze af met de kruimels. Zorg ervoor dat er geen pudding meer zichtbaar is.
 16. Bak de vlaai ongeveer 45 minuten af op 200 graden, hou ‘m wel goed in de gaten, en draai de vlaai in de oven indien nodig.
 17. Laat de vlaai hierna minimaal een uurtje afkoelen voordat je ‘m aansnijdt en daarna kan je heerlijk genieten van een bourgondisch puntje geluk!

Ps. bewaar de vlaai absoluut niet in de koelkast maar op een koude plek. In de koelkast droogt de vlaai uit.

Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *