Mooie gerechten voor iedereen

Muffin

Muffin

‘’The greatest tragedies were written by the Greeks and Shakespeare…neither knew chocolate’’ (Boynton,1982)

Het is behoorlijk heftig om de afwezigheid van chocolade een tragedie te noemen, maar is het dat niet? Ik bedoel, als het juist wordt gebruikt kan chocolade een gerecht van een solid 7 naar een dikke 10 tillen. En als ik heel eerlijk ben over deze muffin is deze ook gewoon een 10. Dit komt doordat er gewoon heel veel chocolade inzit, nu kan ik natuurlijk nog gaan discussiëren over welke chocolade men erin moet stoppen alleen laat ik dat lekker aan jullie zelf over. Het gaat er niet om welke soort chocolade je erin stopt; maar het gaat erom dat er in ieder geval chocolade inzit.

Pompoenmuffins, havermoutmuffins… they ain’t got shit on een echte chocolade muffin. Een chocolade muffin die voldoet als lunch en die zelfs nog wel als diner kan opgaan. Een doodsimpele muffin die zo erg vult dat je er zelfs de volgende ochtend nog een beetje vol van zit, en dan (terwijl je naar je eigen muffin-top kijkt) beslist om er gewoon nog eentje als ontbijt naar binnen te werken.

‘’Less is more’’, dit is een o-zo-wijze les die ik door al het koken heen wel heb geleerd. Ik vind het onwijs leuk om te experimenteren met eten en zodoende heb ik dat ook met deze muffin gedaan. Ik heb verschillende ingrediënten geprobeerd te verwerken in mijn muffin (geloof me, echt hele rare shit); maar ik kwam toch iedere keer weer terug bij mijn basisrecept. Deze muffin heeft namelijk helemaal geen gezouten karamel nodig, of gekarameliseerde appel. Deze muffin kan staan op zichzelf. Dit is een ordinaire zoete hap zonder poespas. (Niet om het een of ander maar het blijft wel nog steeds tyfus veel werk om het te maken)
Toen ik deze muffin wilde gaan maken had ik een beetje de muffins in mijn hoofd die ze op mijn oude school verkochten, met van die semi-harde chocolade bovenop en een vulling van gesmolten hazelnoot chocolade. Maar wat ik creëerde was zoveel lekkerder, simpeler en maakte mijn buikje zoveel blijer. Ik proefde namelijk echt chocolade en niet de genetisch gemanipuleerde bende die ze daar verkochten.

Een tragedie zou ik het noemen, een gemis zou het zijn als ik deze muffin niet met jullie zou delen. Gelukkig ben ik o-zo vrijgevig en hopelijk genieten jullie net zo van deze muffin als ik dat doe. Dus kom op, fuck die weegschaal en laat obesitas jouw kant opkomen en vooral veel plezier gewenst met het bakken!

Groet,

Kevin

 

Dit heb je nodig voor de muffin (10 stuks)

  • 450 gram bloem
  • 70 gram cacao
  • 200 gram melkchocolade
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • Een half zakje bakpoeder
  • 2 zakjes baking soda
  • 400 ml volle melk
  • 5 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels rinse appelstroop
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 1 half theelepeltje zout

Dit heb je nodig voor de chocolade boter crème

  • 150 gram pure chocolade
  • 130 gram poedersuiker
  • 100 gram cacaopoeder
  • 250 gram roomboter
  • 80 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille aroma

Benodigdheden in de keuken

  • Bakvorm voor muffins
  • Bakpapier
  • Spuitzak
  • Zeef

Stappenplan

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zeef de bloem en meng dit met de garde samen met de cacao.
  3. Gooi bij dit mengsel de bakpoeder, baking soda en de vanillesuiker, roer dit goed door elkaar.
  4. Meng het mengsel samen met de basterdsuiker. (let goed op dat er geen klontjes in de suiker zit)
  5. Breek voorzichtig de 4 eieren boven het mengsel en meng dit goed samen.
  6. Voeg de melk en de zonnebloemolie toe, wanneer dit een mooi mengsel is zonder klontjes gooi je hier de 2 eetlepels appelstroop doorheen.
  7. Snij de melkchocolade in kleine stukjes en meng ze door het beslag heen. Roer dit goed door elkaar zodat de stukjes goed verdeeld zijn.
  8. Knip uit het bakpapier grote vierkantjes en vouw ze om de poedersuikerbus heen, dit zorgt ervoor dat ze beter in de vorm blijven zitten.
  9. Giet voorzichtig het beslag in de met-bakpapier-beklede muffin vormpjes, zorg dat de vormpjes ongeveer tot aan de rand gevuld zijn.
  10. Bak de muffins 35 minuten af in de oven.
  11. Nu de muffins in de oven zitten kun je in de tussentijd aan de boter crème beginnen.
  12. Smelt de pure chocolade au bain-marie en laat de chocolade een klein beetje afkoelen.
  13. Mix de roomboter (die al minimaal 1.5 uur uit de koelkast is) tot die zacht wordt en voeg al mixend de poedersuiker toe. (Dit kan stuiven dus doe het voorzichtig)
  14. Voeg voorzichtig al mixend de cacao toe en daarna de vanille aroma.
  15. Meng als laatst de slagroom samen met je mengsel en spatel dit goed door elkaar heen. Let goed op dat er geen klontjes in je crème zitten.
  16. De chocolade boter crème is nu klaar, spuit dit in mooie toefjes op je muffins zodra deze zijn afgekoeld. Het makkelijkste is om hiervoor een spuitzak te gebruiken.
  17. Ik heb gemerkt dat je ze het best in een trommel kan bewaren, in de koelkast drogen ze erg uit.
  18. En dan is het nu genieten van je bakresultaat!

 

Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *